Laden...
Slowjuicen | Fr-groen-slowjuicen.png


Je eet genoeg groenten: of toch niet?

 

Je eet elke dag 200-300 gram groenten en toch zegt de Wereld Voedsel Organisatie (WHO) dat nog geen 5% van de Nederlanders voldoende groente binnenkrijgt. Hoe dat kan? Naast dat veel mensen die 200 gram niet halen is nog iets aan de hand. We ontdekten dat er ongemerkt veel voedingsstoffen uit de groenten verloren gaan. Hoe dat komt?

1) Veel overteelde landbouwgrond wordt steeds 'armer' aan viamines en mineralen. 2) Meestal kook, stoom of bak je je groenten: lekker om te eten en de vezels zijn goed voor de darmwerking, maar er gaat tot wel 50% van de voedingsstoffen (uit die vezels) verloren (bron: Voedingscentrum).

En dan te weten dat 3) door het (voor)snijden al een groot percentage verloren is gegaan. Bedenk daar nog eens bij dat je goed en lang moet kauwen op elke hap. Om alles (van wat er nog over is) in je bloedbaan te krijgen. En om dat laatste gaat het volgens ons nu juist.

 


Hoe haal je wél het maximale uit groenten?


Met die vraag is Frecious dus ontstaan. We zijn op zoek gegaan naar de ultieme manier van juicen. Want veel juices zijn niet meer dan water met een smaakje met vooral veel suikers. Maar hoe krijg je zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen uit die vezels in een juice?

Een roestvrijstalen dubbele schroefvijzel (een originele slowjuicer) kan dit het allerbeste. Waar je met cold pressen de vezels alleen ‘plet', kun je met een echte slowjuicer de vezel vermalen. Om er zo alles uit te squeezen. Klein detail, groot verschil: wij krijgen 55% meer voedingsstoffen in onze juices. Zeker als je álle ingrediënten op die manier juiced. Dat doen we al sinds 2011.

Slowjuicen | Fr-groen-slowjuicen.png
 
 
 
Banners | Frecious_336x280pixels.png

 

Deze grafiek is gebaseerd op laboratoriumonderzoek.
Alles squeezen?
Alles.

 

Alle ingrediënten uit onze juices, health shots en elixers vermalen we met een roestvrijstalen dubbele schroefvijzel. Daarmee krijg je een volle rijke smaak en komen bijna alle voedingsstoffen uit elke vezeltje in jouw bloedbaan terecht. 

Sommige coldpress juicemerken gebruiken de slowjuicer alleen voor ingrediënten zoals gras- en bladgroenten of gember). Het is immers een kostbare langzame manier van juicen. Maar omdat bij ons alleen het allerbeste telt gebruiken we sinds 2011 alleen deze slowjuicer: dus ook voor elk bietje, appeltje en worteltje. Alles gaat liefst rauw en ongesneden door onze ‘screw-jack'.

 


Geen coldpressed,
geen HPP.

 

Coldpressed juices worden gemaakt met een hydraulische pers: de ingrediënten worden geplet. Dat is weliswaar beter dan een normale sapcentrifuge (waarbij veel oxidatie, dus verlies van nutriënten optreedt), maar kan nog veel beter. Slowjuicen is gebaseerd op het principe van kauwen. Ook zijn veel juices geconserveerd door pasteurisatie (verhitten) of pascallisatie (HPP) waardoor smaak en kwaliteit afneemt.

Frecious kiest voor 100% 'screwing': in onze eigen slowjuicery doen we er alles aan om dat vloeibare goud in een mum in te vriezen. Met een shock-freezer. Vooral vloeistoffen kun je zo tot wel 12 maanden vers bewaren. Er gaan weinig nutriënten omdat de vloeistof verandert in minuscule ijskristalletjes. Zo weinig mogelijk vries-schade dus.

 


Hoe zit het met vezels
en blenderen?


Vezels zijn zo goed omdat er 1) veel voedingsstoffen in ‘opgesloten’ zitten. En 2) omdat de vezel zelf (het cellulair materiaal) goed is voor de darmwerking. Voor dat laatste hoef je geen sap te drinken. Met een goed voedingspatroon krijg je genoeg vezels binnen: brood, muesli, aardappels etcetera.

Bij Frecious gaat het om dat eerste: de nutriënten. Een lekkere smoothie blenderen is een goede manier om vezels binnen te krijgen, maar qua voedingsstoffen treedt veel oxidatie op.

 


Slowjuicen | langversvriezer.pngShock-freezen is heel snel invriezen. Het is de allerbeste manier om onze juices tot wel 12 maanden vers te kunnen bewaren. Vast voedsel kun je niet zo lang ingevroren houden, de kristallen zorgen na een paar weken voor schade kwaliteitsverlies. Maar bij vloeistoffen ontstaan zulke minuscule ijskristalletjes dat de kwaliteit en smaak bijna niet worden aangetast. Frecious is de eerste juice die ingevroren verkocht wordt. Je vindt ons in het vriesvak van biologische supermarktketen Organic en landelijk bij de winkels van Ekoplaza.

 


Geen daglicht.

Onze afgevulde flessen staan nauwelijks bloot aan daglicht. Want door contact met daglicht, hitte en UV-straling kan het gehalte aan werkzame antioxidanten (zoals vitamine C) snel afnemen. Na het bottelen gaan de juices direct de donkere vriescel in. De hele keten van voorraad tot bezorging vindt plaats in een donkere geconditioneerde (-22°C) omgeving.

 

Het is de combinatie.


Geen compromissen doen en toch een grote groep mensen bereiken. Met Frecious willen we bewijzen dat dit kan. Alles is gericht op het bio-beschikbaar maken van voedingsstoffen uit groenten: maximizing nature. We kiezen bewust voor rauw en biologisch. En voor groenten, kruiden en specerijen in de hoofdrol. De samenstelling en aard van de ingrediënten wordt op elkaar afgestemd. En de manier van voorbereiden: niet/weinig (voor)snijden en bewerken is van groot belang. De keuze voor de schroefvijzel is gebaseerd op het principe van ‘goed en lang kauwen’. En de manieren waarop we de juices invriezen.

 Slowjuicen | FR-schroefpers-slowjuicen-vierkant.png

Is het niet beter om groenten gewoon te eten? 


In theorie wel, in praktijk niet. Omdat weinig mensen elke dag de inspiratie hebben en moeite doen om echt vers en bijzonder goed (en vaker rauw) te varieren.

Als je geen voorgesneden eerlijke groenten koopt, vaker rauw eet en niet te lang kookt. Daarbij breed varieert met bijzondere producten en op elke hap 40-50 keer kauwt: dan is dat het beste. Maar hoeveel mensen lukt dat iedere dag?

 

 

Slowjuicen | FR-schroefpers-slowjuicen-vierkant.png

Plas je teveel vitamines niet gewoon uit? 


De vitamines en mineralen die je lijft niet opneemt plas je inderdaad uit. Dit gebeurt bij veel vitaminepillen. Slowjuice is goed bio-opneembaar en je lichaam absorbeert het snel.

Men zegt vaak: teveel is niet goed. Wij durven te beweren dat dit voor groente eigenlijk niet geldt. Zolang je het maar in een grote variatie binnenkrijgt.

 

Slowjuicen | FR-schroefpers-slowjuicen-vierkant.png

Wat zit er in mijn slowjuice?


Heel veel groenten, kruiden, specerijen, kiemen en een beetje fruit. Géén toegevoegde suikers, water of melk. Frecious is gluten- en lactosevrij.

Elke juice bestaat grotendeels of helemaal uit groenten, 8 of meer ingrediënten en is 100% biologisch. Frecious is SKAL-gecertificeerd (nr. 102096).