Bestel nu een Holy Ginger en krijg Berry Ginger gratis, gebruik code GINGERS1+1

Biologisch groente en fruit: vaak duurder, maar waarom?

LEESTIJD


2 min

 

 

Geschreven door
Suzanne 

 

Deel deze blog

 

Biologisch groente en fruit

De juices van Frecious zijn allemaal gemaakt van biologische groente en fruit. Biologisch betekent dat er bij de productie zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met dier en milieu. Mestoverschotten worden bijvoorbeeld voorkomen en dieren krijgen meer ruimte dan in de gangbare veeteelt. Bij groenten en fruit worden bestrijdingsmiddelen van natuurlijke oorsprong gebruikt.

Biologische producten zijn in Nederland herkenbaar aan keurmerken: EKO, Europees Biologisch en Demeter.

 

Bio groente en fruit zijn goed voor jou en beter voor het milieu

WAAROM IS BIOLOGISCH VAAK DUURDER?

Biologische groente en fruit is vaak duurder dan regulier(e) groente en fruit. Dit komt doordat biologische producten arbeidsintensiever zijn.

De hoeveelheid groente die een biologische boer kan oogsten per hectare is lager dan bij een gangbare boer die groente teelt. Hetzelfde geldt voor een boer die fruit groeit.

De bio-boer gebruikt geen kunstmest en gewassen groeien (mede daardoor) trager.

Daarnaast is de boer langer bezig met het handmatig of machinaal wieden van onkruid omdat hij geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.

En bij bio-vlees komt bijvoorbeeld nog bij dat de bio-boer verplicht is om zijn dieren biologisch voedsel te geven, dat ook weer duurder is.

 Waarom pleeg je fraude met biologisch?

WAAROM FRAUDE PLEGEN MET BIOLOGISCH?

Boeren plegen fraude met biologische producten omdat biologisch groente en fruit meer kan opleveren. De sojabonen die onlangs onterecht gelabeld werden als biologisch, zijn niet de enige producten die ten prooi zijn gevallen aan fraudeurs. Zo zijn eieren met opzet wel eens verkeerd gelabeld, en tomaten eveneens. Vaak komen die producten uit landen waar de controle op biologische teelt gebrekkig is. En je reguliere ei verkopen als biologisch ei levert gemiddeld 7 eurocent meer op. In een batch eieren van 100.000 kan dat dus best een lucratieve handel zijn.

WAT IS DE OPLOSSING?

De Wageningen Universiteit heeft een methode ontwikkeld om de identiteit van biologische eieren vast te stellen. Zijn ze wel écht biologisch? 

Met name door stoffen in het eigeel (de carotenoïden) kunnen onderzoekers zien of een ei wel of niet biologisch is. De techniek is ook al toegepast op vergelijkbare producten zoals oliën, hammen en boter.

Biologische groenten zijn gezond voor je.

MEER WETEN?

Het tijdschrift Vrij Nederland schreef een artikel waarin 5 groene sprookjes worden ontkracht. De schrijver van het artikel probeerde antwoord op een aantal vragen te vinden: bevat biologisch voedsel, groente en fruit meer voedingsstoffen dan regulier voedsel? 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je volgende bestelling

Je bent aangemeld voor de nieuwsbrief! Check je mailbox om je inschrijving te bevestigen.

{{ vm.error }}

Sign up to our newsletter and receive a 10% discount on your next order

Je bent aangemeld voor de nieuwsbrief! Check je mailbox om je inschrijving te bevestigen.

{{ vm.error }}


© 2023 FRECIOUS B.V. All Rights Reserved