Laden...

 

Vrije radicalen: wat en waarom?

Je hoort erover, leest er misschien over, maar weet je ook wat het zijn? ‘Vrije radicalen’ klinken heftig en er wordt constant van beweerd dat ze slecht zijn. Maar klopt dat wel?

Vrije radicalen zijn, kort door de bocht gezegd, bijproducten in ons lichaam. Het zijn moleculen die een elektron missen en daardoor instabiel zijn. Dat betekent dat ze heel snel reageren met andere stoffen. Het is een vrij technisch verhaal, maar het zit zo.


Scheikundeles

De mens zit vol met cellen. Elke cel bestaat uit moleculen. Moleculen zijn opgebouwd uit een of meerdere atomen die door een chemische reactie samenkomen. De kern van een atoom bestaat uit protonen en neutronen. De ‘schil’ van een atoom wordt gevormd door elektronen, die altijd met een even aantal een sterke buitenste laag vormen.

Samenvattend:
Protonen: vormen deels de kern, zijn positief geladen
Neutronen: vormen deels de kern, zijn neutraal geladen (of ‘opvulling’)
Elektronen: vormen de schil, zijn negatief geladen

Door bepaalde invloeden kan die buitenste laag zwakker worden, waardoor er een elektron los raakt en er een oneven aantal elektronen in de schil overblijft. Het molecuul krijgt door het missen van de negatief geladen elektron teveel positieve lading, waardoor hij instabiel raakt.

Blog | Molecule free radical (2).png

 

Het losgeraakte en solo-vliegende elektron heeft nu geen maatje meer. Hierdoor wordt hij chemisch zeer reactief. Hij gaat opzoek naar een elektron van een andere cel om zichzelf te stabiliseren. Hij ‘steelt’ een elektron van een ander molecuul, waardoor dit molecuul ook weer instabiel raakt en zo óók weer op zoek gaat naar een ander elektron, enzovoort enzovoort. Dit werkt uiteindelijk een kettingreactie in de hand waardoor meer en meer stoffen allemaal een oneven aantal elektronen in de schil hebben: dat zijn de vrije radicalen.


Goede vrije radicalen?
Vrije radicalen vormen zich constant: bij de afbraak van voedingsstoffen in je lichaam bijvoorbeeld. Dat is maar goed ook, want sommige vrije radicalen heb je nodig om virussen te lijf te kunnen gaan. Verder is je lichaam een goed werkende motor die de meeste vrije radicalen al neutraliseert zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Echter, je lichaam kan niet álles zelf. Een teveel aan vrije radicalen, of vrije radicalen op ongewenste plekken, kan oxidatieve stress veroorzaken. Er zijn onderzoeken die erop wijzen dat oxidatieve stress na lange tijd mogelijk hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel kan veroorzaken.

 

Invloeden van buitenaf
Vrije radicalen ontstaan ook door invloeden van buitenaf. Denk aan make-up, alcohol, medicijngebruik, verontreinigde lucht, roken, maar vooral stress. Ook een teveel aan UV-straling heeft invloed op de hoeveelheid vrije radicalen in je lichaam en zelfs sporten zorgt voor de vorming van vrije radicalen.

 

Blog | oxidative stress.png

 

Een teveel aan vrije radicalen in je lichaam kan ervoor zorgen dat allerlei lichaamsprocessen worden verstoord. Vrije radicalen vallen belangrijke moleculen in je lichaam aan, zoals proteïnes en lipiden.

Een van de belangrijkste proteïnen in ons lichaam is ons DNA. DNA kan dus ook door toedoen van vrije radicalen worden beschadigd waardoor er onjuiste informatie wordt doorgegeven tijdens de celdeling. Zo kunnen lichamelijke ongemakken en ziektes ontstaan. Cellen raken dus beschadigd waardoor ze hun werk niet meer goed kunnen doen.

Eigenlijk wil je dus zo min mogelijk vrije radicalen van buitenaf in je lichaam hebben. Maar hoe zorg je daarvoor? Hoe kom je ervan af? Of hoe bescherm je je ertegen?


Oxidatie tegengaan

Om oxidatie tegen te gaan, moet je ervoor zorgen dat je méér antioxidanten in je lichaam krijgt, die (de naam zegt het al) de oxidatie in je lichaam tegen gaan.

Hoe dat proces werkt?

Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen door een van hun eigen elektronen te doneren. Antioxidanten worden geen vrije radicalen omdat ze stabiel zijn in welke vorm dan ook. Hierdoor houdt het ‘elektron-stelen’ op. Zo maken antioxidanten vrije radicalen dus onschadelijk.

 

Blog | Antioxidant_electron (1).png

 

Antioxidanten eten
Hoe zorg je ervoor dat je genoeg antioxidanten binnen krijgt? Door voeding te eten die veel antioxidanten bevat. Antioxidanten zitten vooral in groente en fruit: en dan voornamelijk in bessen, maar ook in noten, pure chocolade, kruiden, het chlorofyl in bladgroenten en de curcumine in kurkuma.

Frecious heeft een aantal juices waar veel bladgroenten in zitten, of juist veel kurkuma. Denk aan dit vloeibare goud, deze paprika en zuurkool-oppepper of deze extreem goede groene.

Ook heeft Frecious een aantal shots: hiermee krijg je in één keer een lading antioxidanten binnen. Denk bijvoorbeeld aan dit gezonde shotje: in tarwegras zitten veel antioxidanten, blijkt uit onderzoek.

In één studie, waarbij proefpersonen met Colitis Ulcurosa (een ontstekingsziekte aan de dikke darm) dagelijks tarwegrassap dronken, bleek aan het eind van de onderzoeksmaand dat hun ziekteverschijnselen significant waren afgenomen.

In een ander onderzoek onder borstkankerpatiënten bleek de groep die tarwegras toegediend kreeg, zich over het algemeen beter te voelen dan de controlegroep die een placebo kreeg. Zo waren ze bijvoorbeeld minder misselijk.


Conclusie?

Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van onder meer verontreinigde lucht en eet veel gezonde voedingsmiddelen. Gezond drinken kan natuurlijk ook altijd!

Lees verder


Blog | Schermafbeelding 2017-04-23 om 07.55.01.pngAvocado: 3x goed (en waarom wij het groente vinden)

Avocado’s worden steeds meer gewaardeerd. Meer en meer mensen beginnen de vrucht op prijs te stellen. En dat is niet alleen vanwege de smaak; ook omdat er ontzettend veel goede nutriënten inzitten.

Zo bevatten avocado’s meer kalium dan bananen, namelijk zo’n 14% van de ADH. Bananen, die ook vol met het mineraal zitten, bevatten 10% van de ADH.

Potassium is belangrijk omdat verschillende onderzoeken aantonen dat het mineraal er mogelijk voor zorgt dat je bloeddruk naar beneden gaat. En dát is weer zinvol omdat het de kans op een hartaanval minimaliseert.

Het goede vet
Ook zitten avocado’s vol met gezonde vetten, zoals omega 3 en 6, die je helpen je aderen en hart gezond te houden. Het vet dat in avocado zit helpt tegen ontstekingen in je lichaam. En dat is beter voor je algehele gezondheid.

Opname
Een van de mooiste dingen van avocado, is dat het je lichaam helpt om bepaalde nutriënten beter op te nemen.

In een onderzoek at een deel van de proefpersonen avocado én tomatensaus, de anderen alleen tomatensaus. Wat bleek? Degene die de avocado hadden gegeten, namen de betacaroteen in de tomaat 2,4 keer beter op dan degene die geen avocado bij hun saus aten.

Verder werd de onbruikbare provitamine A in tomaten (die je lichaam omzet in bruikbare vitamine A), 4,6 keer beter opgenomen door de proefpersonen die avocado op hadden, dan de proefpersonen die geen avocado op hadden.

Gezondheidsvoordelen
De gezondheidsvoordelen golden ook voor mensen die hun rauwe wortel met avocado combineerden: de opname van betacaroteen lag 6,6 keer hoger voor de avocado-eters in vergelijking met de niet-avocado-eters. De proefpersonen aten hierbij steeds 150 gram avocado.

Hoe dan?
Onderzoekers weten niet precies hoe het komt dat avocado deze uitwerking heeft. Het zou kunnen zijn dat de vetzuren in de vrucht daar invloed op hebben. Verder onderzoek moet dat echter uitwijzen.

Groente of fruit?
En dan nog dit. Is avocado nu een groente of een vrucht? Avocado is botanisch gezien een vrucht (het is een ‘eenzadige bes’). Maar, we houden bij Frecious van dichterlijke vrijheid. Zo scharen wij avocado onder de groenten: niet omdat ‘ie groen is, maar omdat er enorm veel goede nutriënten in zitten die je lichaam helpen. (En ook een beetje omdat veel mensen al in de veronderstelling zijn dat het een groente is.) Bovendien is al het fruit dat wij kennen zoet en/of zuur. De avocado is dat geen van beiden en past wat ons betreft met zijn gezondheidsvoordelen eerder bij de groente dan bij het fruit.

Ben jij ook zo’n liefhebber van avocado? Bekijk dit handige filmpje en je eet ‘m altijd precies op tijd (namelijk wanneer de vrucht perfect rijp is). 

Blog | Schermafbeelding 2017-04-23 om 08.04.19.png

Lees verder


Blog | vitamines.jpgVitamines werden ontdekt aan het begin van de 20e eeuw tijdens experimenten met ratten. De dieren kregen in eerste instantie alleen vet, eiwit, koolhydraten en mineralen toegediend: de nutriënten die tot dan toe bekend waren. De dieren groeiden niet.


Essentiele nutriënten

De toevoeging van een klein beetje melk aan hun dieet, zorgde er echter voor dat de dieren wél gingen groeien. Onderzoekers dachten dat melk een of meerdere andere essentiële nutriënten in een kleine hoeveelheid moest bevatten: immers, een kleine hoeveelheid melk had al een grote impact.

Het eerste ‘andere essentiële nutriënt’ dat ontdekt werd, bleek qua chemie een amine te zijn: een bepaalde chemische groep atomen. Het woord vitamine werd vervolgens bedacht door de Poolse wetenschapper Cashmir Funk. Hij koppelde het Latijnse woord vita (leven) aan het woord amine.

 

Vitamine P en F
Wetenschappers die vitamines ontdekten gaven ze een naam op basis van het alfabet. Ze gingen zelfs zo ver als vitamine F en vitamine P: vitamines die we vandaag de dag niet meer zo kennen. We beschouwen ze namelijk niet meer als vitamine. Vitamine P gaat nu door het leven als flavonoïde, vitamine F als vetzuur.

En dan nu antwoord op de vraag waarom er zoveel verschillende vitamines B zijn:

Van vitamine B werd later pas ontdekt dat de vitamine niet één geheel is, maar uit maar liefst 8 verschillende componenten bestaat.

 

Vitamine B complex
Door de jaren heen werden er steeds meer verschillende vitaminen B ontdekt: vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Deze vitaminen samen kennen we nu als vitamine B-complex.

Zoals je ziet missen de vitamines B4, B7, B9 en B10. Die bestonden eerst wel, maar wéér later is ontdekt dat die stofjes niet voldoen aan de criteria om als vitamine door het leven te gaan. Ze werden dus geschrapt.

Wist je trouwens ook dat niet alle vitamines dezelfde naam hebben? Wat wij als vitamine B11 kennen (foliumzuur), kennen ze in Amerika als vitamine B9.

 

En waar is al die vitamine B dan goed voor?

Vitamine B1 (Thiamine)  
Vitamine B1 is onmisbaar voor de energiehuishouding van het lichaam, de werking van de hartspier en het zenuwstelsel. 

Vitamine B2 (Riboflavine)
Vitamine B2 is een belangrijke vitamine voor de energiehuishouding in je lichaam en je stofwisseling.

Vitamine B3 (Niacine)
Vitamine B3 heb je nodig voor je energiehuishouding. Ook helpt de vitamine bij de aanmaak van vetzuren. Deze vitamine wordt ook gebruikt om een te hoog cholesterol tegen te gaan.

Vitamine B5 (Pantotheenzuur)
Vitamine B5 is belangrijk voor de energiehuishouding van je lichaam, de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten.

Vitamine B6 (pyridoxine)
Vitamine B6 heb je nodig voor een goede stofwisseling en voor de opbouw en afbraak van aminozuren: de bouwstenen van eiwitten. Deze vitamine reguleert hormonen in je lichaam en speelt een rol bij je immuunsysteem en zenuwstelsel.

Vitamine B8 (Biotine)
Vitamine B8 (in Amerika vitamine B7 genoemd) heb je nodig om energie uit eten te halen. Ook houdt deze vitamine je huid en haar gezond.

Vitamine B11 (Foliumzuur)
Vitamine B11 (in Amerika vitamine B9 genoemd) is nodig voor de groei en ontwikkeling van nieuwe cellen en is dus van wezenlijk belang voor een ongeboren kind. Foliumzuur is nodig voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem. Daarnaast heb je de vitamine nodig voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.

Vitamine B12 (cobalamine)
Vitamine B12 is onontbeerlijk voor het maken van rode bloedcellen. Deze heb je nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. B12 zorgt er ook voor dat je zenuwstelsel goed werkt. Vitamine B11 en B12 werken in het algemeen met elkaar.

Zin gekregen in vitamine B-complex? In spinazie zit bijvoorbeeld veel vitamine B12!

Lees verder


Wortels: 3x waarom je ze wilt eten

Blog | Schermafbeelding 2017-04-08 om 19.33.49.png

Dat worteltjes goed zijn voor je ogen, leren we van kinds af aan. Want zeg nou zelf, heb je immers wel eens een konijn met een bril gezien?

De grap is oud en flauw, maar er zit een kern van waarheid in. Worteltjes kúnnen namelijk echt goed zijn voor je ogen. En voor nog veel meer dingen.


Wortelblindheid

In wortelen zit weinig vet en eiwit, maar daarentegen wel veel vitamine C. Wortels krijgen hun karakteristieke oranje kleur door bètacaroteen, een antioxidant dat je lichaam omzet in vitamine A.

Vitamine A, zo zegt het Voedingscentrum, is goed voor de aanmaak van cellen en weefselstructuur van de huid. Zo krijg je van vitamine A een gezond gezicht met een mooie huid! Daarnaast kunnen je ogen zich door vitamine A aanpassen aan de schemer. Een langdurig en ernstig tekort aan vitamine A kan (nacht)blindheid veroorzaken.[1]

Oplosbare vezel
Maar vitamine A is natuurlijk niet het enige dat wortels zo gezond maakt. Peentjes zitten ook vol met vezels, die een goede darmwerking stimuleren. Een van de vezels in wortel is pectine. Pectine is een oplosbare vezel die door darmbacteriën goed wordt afgebroken.

De stoffen die bij die afbreking vrijkomen, helpen bij de normalisering van de darmfunctie. Mensen die wel eens een opgeblazen gevoel hebben, of die last hebben van een prikkelbare darm, kunnen dus baat hebben bij het eten van voedsel met oplosbare vezels.[2]

Niet alleen de vezels in wortel, maar ook in groente, fruit, peulvruchten en aardappelen zijn over het algemeen goed oplosbaar.

Cholesterolverlager?
Verder kunnen wortels goed zijn voor het verlagen van je cholesterol. In een studie met ratten, gepubliceerd in het European Journal of Nutritrion, bleek dat hun slechte cholesterolniveau naar beneden ging wanneer ze wortelen aten.[3]

Het leuke aan oranje wortelen is dat ze zo’n 400 jaar geleden nog helemaal niet bestonden. Het boek Eating on the Wild Side legt uit dat twee Nederlandse boeren een gele en een rode wortel kruisten waardoor ze een oranje wortel kregen.

De reden voor deze botanische fusie laat zich wellicht raden: het (Oranje-) koningshuis moest gevierd worden.

Dus waar wacht je op? Haal een zak bospeen bij je lokale groenteboer en knaag jezelf gezond. Je kunt natuurlijk ook altijd nog wortel drinken met onze Ultimate Orange, Carrot Care en kidsjuice Little Lion.

 Products | Thumbnails | 27334.pngProducts | 170279.pngProducts | 27303.png

[1] http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-a.aspx

[2] https://www.mlds.nl/oplosbare-vezels-verminderen-buikpijn-bij-prikkelbare-darm/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14569406

 

Lees verder


6 nutriënten die je lichaam nodig heeft (en waarom)

Blog | nutrienten.jpg

Volgens de World Health Organization moet je bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgen om gezond te kunnen leven. Deze essentiële voedingsstoffen kan je lichaam niet zelf aanmaken en dus moet je ze uit voedsel halen. Ze zijn belangrijk in het voorkomen van ziektes, helpen je groeien en gezond te blijven.


Macro’s en micro’s
Er is een verschil tussen macronutriënten en micronutriënten, grofweg macro’s en micro’s genoemd. Macro’s eet je in grote hoeveelheden en zijn de bouwstenen van je dagelijkse dieet. Denk aan eiwitten, koolhydraten en vet.

Vitamine en mineralen zijn micro’s. Hiervan is het belangrijk dat je er genoeg van binnenkrijgt, maar dat hoeven geen enorme doses te zijn.

In totaal zijn er zes voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.


1. Eiwitten
Wist je dat het lichaam van een volwassen persoon uit zo’n 15% eiwit bestaat? Eiwit is belangrijk voor de groei van een lichaam en niet alleen voor je spieren. Elke vezel, van je botten tot je huid, heeft eiwit nodig om te kunnen groeien.

Een bijkomend voordeel: onderzoek toont aan dat je door eiwitten te eten langer vol zit. Zo helpt eiwit je dus met afvallen.

Waar zit het in?
Eiwitten vind je in vlees, vis en eieren. Maar je vindt ze ook in bonen, kikkererwten, soja en noten.

Blog | nutrienten.jpg


2. Koolhydraten
Laat je niet gek maken door de ‘low-carb’-diëten. Je hebt koolhydraten nodig voor een gezond en sterk lichaam. Ze zijn de brandstof voor je hersenen en je zenuwstelsel. Koolhydraten kunnen je helpen langer vol te voelen.

Waar zit het in?
Koolhydraten zitten bijna overal in, maar de koolhydraten in frisdrank zijn een stuk minder gezond voor je dan de koolhydraten in zilvervliesrijst. Probeer voor natuurlijke voedingsmiddelen te kiezen. Andere opties zijn bonen, en groente en fruit met veel vezels (zoals banaan, appel of broccoli).


3. Vetten

Vetten hebben een slechte reputatie, maar gezonde vetten zijn net zo essentieel voor je lichaam als zuurstof in de lucht. Volgens onderzoekers aan Harvard helpt vet ons met het opnemen van vitamines en mineralen.

Gezonde vette zorgen ervoor dat de kans op het krijgen van diabetes 2 of een hartkwaal afneemt. Ook helpen ze je met het verbeteren van je hersenfunctie.

Waar zit het in?
De meest bekende gezonde vetten zijn omega 3- en omega 6-vetten. Je vindt ze in oliën, maar ook in noten, zaden en vis als zalm en makreel. Van ongezonde vetten kun je het best vandaan blijven (denk aan chips en koekjes, frituurvet.

 

Blog | nutrienten.jpg

4. Vitamines
Vitamines zijn onontbeerlijk voor je gezondheid. Je lichaam heeft deze micro’s nodig om goed te kunnen functioneren. Elke vitamine speelt een belangrijke -en andere- rol in je lichaam. Wanneer je er niet genoeg van binnenkrijgt, kan dat voor problemen zorgen.

Wist je dat vitamine B bijvoorbeeld haarverlies tegengaat? Dat komt doordat vitamine B zuurstof en nutriënten door je lichaam transporteert, dus ook naar je hoofdhuid. Zo kan je haar beter groeien.

Waar zit het in?
Groente en fruit zijn wat dit betreft je grootste vrienden.


5. Mineralen
Net als vitaminen, helpen mineralen je lichaam gezond te blijven. Zo is mangaan nodig voor je metabolisme. Koper is goed voor je hart. Fosfor is nodig voor sterke botten.

Waar zit het in?
Groente en fruit, maar ook andere voedingsmiddelen. Mangaan zit bijvoorbeeld in fruit, maar ook in graanproducten en thee. Koper vind je óók in cacaoproducten. En fosfor zit tevens in peulvruchten en melk.


6. Water
Tot slot ons laatste ‘nutriënt’: water. Want je kunt weken zonder voedsel, maar je redt het nog geen 5 dagen zonder water. Water is cruciaal voor je lichaam: je bestaat er voor 60% uit.

Water helpt je lichaam met het vervoeren van voedingsstoffen naar cellen, het hydrateert je, voorkomt constipatie en zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren.

Koop een flesje van een liter, vul ‘m met kraanwater en zorg ervoor dat ‘ie aan het einde van de dag leeg is. Zo ben je al een heel eind op weg als je daarnaast ook gewoon blijft drinken.

Hoeveel van deze macro’s en micro’s je nodig hebt per dag is sterk afhankelijk van je leeftijd, sekse, lichaamsbouw en levensstijl. Een goede regel is om zoveel mogelijk natuurlijke voedingsmiddelen te eten: dan zit je altijd goed. 

Lees verder


1 | 2 | 3 | 4 Ouder